• Kerkbalans 2019
    Actie Kerkbalans vraagt uw bijdrage om ook in 2019 uw geloofsgemeenschap te kunnen laten bloeien.
  • nieuwsbrief1juni2018 par
    U kunt zich voor deze Nieuwsbrief aanmelden via deze link
  • Icoon H Drie eenheid rublev 1410
    De H. Drie-eenheid. A. Rubljov, ca 1410. Icoon. Moskou, Tretjakov-Galerij.
  • basiliek ijsselsteinBasiliek IJsselstein
  • Barbarakerk 2 Vreeswijk Emmauskerk Nieuwegein Nicolaaskerk 1 Jutphaas
    De drie kerken van de geloofsgemeenschappen in Nieuwegein
    (v.l.n.r. Barbara, Emmaus, Nicolaas)
  • Kerkgebouw Montfoort na restauratie
    Kerkgebouw H. Johannes de Doper, Montfoort
    (foto: Sjaak Spruit)
  • jacobuskerkH. Jacobuskerk, Cabauw
  • slideshow bavokerk
    Kerkgebouw H. Bavo, Harmelen
  • victorkerk benschop
    Sint Victorkerk, Benschop
  • slideshow Dsc 8499
    Detail glas-in-lood-raam
  • slideshow Dsc 4818
    Liturgisch centrum H. Bavo, Harmelen
    (foto: Frits Hakkennes)
  • slideshow CollageConopeum Tintinabilum copyConopeum en Tintinabilum - Eretekenen van de Basiliek
    (foto: Leo Manders)
JubileumMunninghoffWij ontvingen via pater Frans Lieshout het bericht dat op woensdag 7 februari 2018 de Franciscaanse bisschop mgr Herman Münninghoff in de leeftijd van 96 jaar is overleden. Hij verbleef al enige weken in een hospice in Wijchen. Hij was de oudste bisschop van Nederland en was 25 jaar lang bisschop in Jayapura op Papoea.

Münninghoff werd geboren in Woerden maar was door familie ook nauw betrokken bij onze geloofsgemeenschap. Hij werd in 1953 tot priester gewijd in de orde van de Franciscanen. In 1972 benoemde paus Paulus VI hem tot bisschop van Jayapura in het noorden van Papoea. In 1997 ging hij op 75-jarige leeftijd met pensioen. Enige maanden geleden (lees hieronder) werd nog het bijzondere 45 jarige bisschopsjubileum gevierd. Moge deze bijzondere en ook geliefde mens rusten in Gods genadige vrede.

Op de website van de Franciscaanse Beweging is meer infornatie te vinden.

Woensdag 14 februari 2018 was de uitvaartplechtigheid in de H. Jozefkerk in Alverna.
Er werd na afloop een gedachteniskaartje uitgereikt waarvan de tekst op bijgaande foto's is te lezen.

HM 01HM 03 2HM 04.PNG.txt 2

Een bijzonder Jubileum

Op zondag 10 september 2017 vierde bisschop Herman Münninghoff ofm zijn 45-jarig bisschopsjubileum. De jubilaris was vanaf zijn bisschopswijding in 1972 tot aan zijn emeritaat in 1997 bisschop van Jayapura, Indonesië.

De bijna 96-jarige bisschop is geboren in Woerden, maar verbleef tijdens zijn vakanties bij familie in Montfoort. Vele parochianen kennen hem. Met zijn medebroeders Franciscanen en genodigden vierde hij de Eucharistie in het verzorgingshuis Rivo Torto in Alverna (Wijchen). De hoofdcelebrant was de hulpbisschop van Utrecht, Theodorus Hoogenboom. Op de foto ziet u (v.l.n.r). pater Theo Vergeer, bisschop Hoogenboom (beiden afkomstig uit Montfoort) en bisschop Münninghoff.

Indrukwekkend was de toespraak die de jubilaris met krachtige stem uitsprak aan het einde van de viering. Alles samenvattend in de slotzin: OUD, DANKBAAR, GELUKKIG.
Pater Frans Lieshout ofm zal deze feestdag van zijn oud-bisschop Münninghoff ongetwijfeld intens meebeleefd hebben in Wamena, Papua, Indonesië.

Tekst en foto Hans Bruijnel.

© 3eenheidparochie 2012 - 2019          --- Disclaimer ---       --- Privacy verklaring --- ↑ Top