Je wilt je kind toch wat meegeven!?

levensboom grootKinderen opvoeden is een hele verantwoordelijkheid. Vaak kijk je als ouder daarvoor terug op je eigen opvoeding. Hoe deden jouw ouders het? Wat stond hen voor ogen toen jij klein was? Welke oplossingen hadden zij voor de dilemma's? Een speciale plek in je hart hebben misschien die typische familiegewoontes bij een verjaardag, bij Sinterklaas of op Oudejaarsavond. In je eigen gezin krijgen ze nieuw leven.

Bij al wat je ouders je meegaven, hoorde ook het geloof. Je beleeft het wellicht niet meer zoals zij het deden, maar het helemaal loslaten kun je ook niet. Je vindt het zelfs belangrijk je kind(eren) er iets van mee te geven. Het zou ze kunnen helpen groeien en bloeien. Of het zou ze juist de wortels kunnen geven om te blijven staan als het tegenzit.

Hoe?
De parochie van de Heilige Drie-eenheid wil hierbij helpen met de basiscatechese. Hierin maken de kinderen (verder) kennis met het katholieke geloof. Soms zal het gaan over de betekenis van katholieke feestdagen. Dan weer staan bijbelverhalen centraal. Op weer andere momenten gaat het over (de gewoontes in) de kerk.

Basiscatechese is er voor alle kinderen, die meer van het katholieke geloof willen weten. Ook voor kinderen die (nog) niet gedoopt zijn. In een open en ontspannen sfeer zullen de kinderen niet alleen leren en praten, maar ook toneelspelen, knutselen en samen kunstwerken bekijken. Dat alles onder leiding van enthousiaste en toegeruste vrijwilligers en onder eindverantwoordelijkheid van het pastoraal team.

Klik voor concrete informatie naar de site van uw eigen geloofsgemeenschap.

Het is voor katholieke ouders een oude gewoonte hun kind te laten dopen in de eerste maanden van zijn of haar leven.

Maar dat gebeurt niet altijd. Soms zijn er privéomstandigheden die dat verhinderen. Soms weet je als ouder niet of je wel bij een kerk wilt horen. Soms is er een wens dat de kinderen hun doop zelf bewust kunnen meemaken.

Blijf-dit-doen-1eCommunieKinderen kunnen hun eerste communie doen wanneer ze in groep 4 zitten en ongeveer 8 jaar zijn. Het kan natuurlijk ook wanneer ze ouder zijn.
Aan die feestelijke gebeurtenis gaat een intensieve voorbereiding vooraf. Soms gebeurt dat op school, meestal in de kerk en vooral ook thuis. In de parochie van de H. Drie-eenheid is het project 'Blijf dit doen' de basis voor die voorbereiding.

Het laat kinderen kennismaken met een paar belangrijke Bijbelverhalen en met de gewoontes van de kerk. En dat alles natuurlijk kindvriendelijk en vol met afwisselende werkvormen.

De eerste communie doen kinderen in hun eigen kerk.

Klik daarom voor informatie door naar de site van uw eigen geloofsgemeenschap.

invuurenvlamAan het eind van de basisschool krijgen kinderen een uitnodiging voor het vormsel.

Omdat de aantallen de laatste jaren teruglopen, voegen we kinderen van verschillende geloofsgemeenschappen samen tot één groep. Dat lijkt een beetje 'eng' en dat is het in het begin misschien ook. Maar inmiddels horen we terug hoe leuk het is als je andere vormelingen weer tegen komt bij voetbaltoernooien of bij voorlichtingsavonden van je middelbare school. Bovendien doet het altijd goed te weten dat je in je geloof niet 'alleen' staat.

Ook dit feest wordt voorbereid. Het project 'In vuur en vlam' is de basis voor de voorbereiding.
Verder zetten de kinderen zich in voor het goede doel, ze maken kennis met werkgroepen in de geloofsgemeenschap en ze krijgen bezoek van de vormheer.

Jongeren die later hun vormsel willen doen, krijgen een eigen voorbereiding.

Voor nadere informatie klikt u door naar de site van uw eigen geloofsgemeenschap.