BIJeen rond leven en geloof

De werkgroep 'In de leer gaan' heeft tien jaar lang overal in de parochie bijeenkomsten georganiseerd over geloofsonderwerpen.
In het begin waren dat vooral cursussen. 'Putten uit de Bron': daar leerde je (opnieuw) hoe het katholieke geloof in elkaar zit. Je kon ook op Bijbelcursus. Er waren avonden over de betekenis van communie en vormsel, waaraan veel ouders en parochianen deelnamen.

Geloven gaat verder
Tijden veranderen. Geloof en 'cursus' gaan niet meer zo goed samen. Het klinkt te streng. Alsof er examens aan vastzitten. Er zijn andere bijeenkomsten voor de cursussen in de plaats gekomen. Kloosterweekenden, een bijbelmaaltijd, meditatieavonden, excursies naar een beeldentuin of naar onbekende kerkelijke plekken in Utrecht, een muzikale middag rondom Maria en tijdelijke groepjes rondom actuele thema’s als barmhartigheid, levenseinde en echt geluk.

Ontmoeting en verdieping
Bij die ommezwaai past een nieuwe, laagdrempelige naam. Voortaan heten we de werkgroep ‘BIJeen rond leven en geloof'. Omdat we het belangrijk vinden elkaar echt te ontmoeten. We geloven dat onze R.K. traditie ons leven kan verrijken, verdiepen en richting geven.

Namens de werkgroep,
Marion Korenromp
Op 6 maart komt Erik Borgman spreken in de Emmauskerk om 20.00 uur over zijn boek “Leven van wat komt”.

In de afgelopen maanden hebben circa 20 medeparochianen in een drietal bijeenkomsten zich verdiept in de betekenis van dit boek. Zij hebben een aantal vragen opgesteld die aan Erik worden voorgelegd zodat hij een meer toegespitst verhaal kan houden.
Het is een unieke gelegenheid om hem te horen spreken en met medeparochianen van gedachte te wisselen over het invullen van ons geloofsleven.

retraiteAl een paar jaar bieden de Jezuïeten op hun pagina www.ignatiaansbidden.org een online retraite aan in de vastentijd. Via die pagina kan je je inschrijven. Je ontvangt dan elke dag een bijbeltekst met reflectievragen. Je beslist zelf wanneer je ermee aan de slag gaat. En ook de manier waarop je het doet, is aan jou.

Dit jaar is het thema ‘Met Uw wegen vertrouwd’. Het helpt ons bewust toe te groeien naar Pasen. Honderden mensen uit meerdere landen doen eraan mee. Misschien vind je zo’n retraite fijn, maar toch een beetje té eenzaam en ben je best benieuwd hoe anderen zo’n retraite beleven.

meditatieIn het najaar hebben Marion Korenromp (pastoraal werker in de parochie) en Irene van der Meulen (Ontmoetingskerk IJsselstein) twee keer een introductiecursus christelijke meditatie gegeven. Inmiddels staan er al mensen op een wachtlijst. Daarom is besloten om de cursus vanaf januari voor de derde keer aan te bieden. Hierbij wat meer informatie over deze cursus.

Meditatie associëren wij vaak met het Verre Oosten. Maar ook onze eigen christelijke traditie kent veel vormen van meditatie. Ze brengen je tot rust en zo kan je in verbinding komen met jezelf, met God, met de Bron van ons leven.

Wie op zoek is naar stilte, inspiratie en bezinning is van harte welkom om mee te doen aan deze introductiecursus christelijke meditatie, die georganiseerd wordt door de rooms-katholieke parochie en de protestantse gemeente. In 4 bijeenkomsten maken we kennis met 4 verschillende christelijke meditatievormen, waaronder lectio divina, ignatiaanse meditatie en beeldmeditatie. Achtergronden en theorie komen aan bod, maar het accent ligt op het zelf ervaren en oefenen.

Data: donderdag 25 januari, 8 februari, 22 februari, 8 maart van 19.00 tot 20.00 uur
Locatie: Ontmoetingskerk, Andorrastraat 2, 3402 BG IJsselstein (kerkzaal)