BIJeen rond leven en geloof

De werkgroep 'In de leer gaan' heeft tien jaar lang overal in de parochie bijeenkomsten georganiseerd over geloofsonderwerpen.
In het begin waren dat vooral cursussen. 'Putten uit de Bron': daar leerde je (opnieuw) hoe het katholieke geloof in elkaar zit. Je kon ook op Bijbelcursus. Er waren avonden over de betekenis van communie en vormsel, waaraan veel ouders en parochianen deelnamen.

Geloven gaat verder
Tijden veranderen. Geloof en 'cursus' gaan niet meer zo goed samen. Het klinkt te streng. Alsof er examens aan vastzitten. Er zijn andere bijeenkomsten voor de cursussen in de plaats gekomen. Kloosterweekenden, een bijbelmaaltijd, meditatieavonden, excursies naar een beeldentuin of naar onbekende kerkelijke plekken in Utrecht, een muzikale middag rondom Maria en tijdelijke groepjes rondom actuele thema’s als barmhartigheid, levenseinde en echt geluk.

Ontmoeting en verdieping
Bij die ommezwaai past een nieuwe, laagdrempelige naam. Voortaan heten we de werkgroep ‘BIJeen rond leven en geloof'. Omdat we het belangrijk vinden elkaar echt te ontmoeten. We geloven dat onze R.K. traditie ons leven kan verrijken, verdiepen en richting geven.

Namens de werkgroep,
Marion Korenromp
meditatieIn het najaar hebben Marion Korenromp (pastoraal werker in de parochie) en Irene van der Meulen (Ontmoetingskerk IJsselstein) twee keer een introductiecursus christelijke meditatie gegeven. Inmiddels staan er al mensen op een wachtlijst. Daarom is besloten om de cursus vanaf januari voor de derde keer aan te bieden. Hierbij wat meer informatie over deze cursus.

Meditatie associëren wij vaak met het Verre Oosten. Maar ook onze eigen christelijke traditie kent veel vormen van meditatie. Ze brengen je tot rust en zo kan je in verbinding komen met jezelf, met God, met de Bron van ons leven.

Wie op zoek is naar stilte, inspiratie en bezinning is van harte welkom om mee te doen aan deze introductiecursus christelijke meditatie, die georganiseerd wordt door de rooms-katholieke parochie en de protestantse gemeente. In 4 bijeenkomsten maken we kennis met 4 verschillende christelijke meditatievormen, waaronder lectio divina, ignatiaanse meditatie en beeldmeditatie. Achtergronden en theorie komen aan bod, maar het accent ligt op het zelf ervaren en oefenen.

Data: donderdag 25 januari, 8 februari, 22 februari, 8 maart van 19.00 tot 20.00 uur
Locatie: Ontmoetingskerk, Andorrastraat 2, 3402 BG IJsselstein (kerkzaal)
Veilig thuiskomenWat gaan we doen? We gaan 13 en 27 november met elkaar schilderen. We gaan leren hoe je door te schilderen dichter bij God kunt komen en op wat voor manier Hij je iets duidelijk kan maken.

Denk vast na over wat je van God nodig hebt en waar je dankbaar voor bent. Of misschien heb je wel een mooie tekst waar je over wilt schilderen.

Je hebt geen ervaring met schilderen nodig. Trek wel oude kleren aan!

uitnodiging jongerenJe bent ooit gedoopt. Je herinnert je misschien nog je eerste communie. Wie weet werd je gevormd aan het eind van de basisschool. Maar toen je als jongere je eigen weg koos, liet je het los. Het leek allemaal niet zo belangrijk.

Nu heb je misschien een partner voor wie geloof belangrijk is. Of kinderen die onverwachte vragen stellen over God. Misschien ben je door iets verdrietigs na gaan denken over de zin van het leven. Of ben je (opnieuw) geïnteresseerd in het geloof van je (groot) ouders.
Als dat zo is, lees dan verder!

sjaalvanbarmhartigheidSjaal van barmhartigheid

Wat is een sjaal van barmhartigheid?
Het is een gehaakte of gebreide sjaal die je maakt voor iemand die je kent.

Wanneer geef je die?
Bij ziekte en medische ingrepen, bij verdrietig verlies of in tijden van stress, bij geboorte of als een cadeau bij huwelijk, het behalen van een diploma etc.

Wat betekent barmhartigheid?
Je denkt aan iemand terwijl je de sjaal maakt. Je stopt al je goede wensen en gebeden als het ware in het werk. En de ontvanger voelt het! Een maakster schreef: Ik heb dit weekend mijn sjaal gegeven aan mijn buurvrouw die inmiddels is verhuisd. Zij was ontroerd toen ik de sjaal gaf en het raakte mij ook. ‘Jullie doen al zoveel voor mij’, zei ze. Een andere maakster vertelde dat de sjaal een cadeau op het goede moment was: Ze was in tranen toen ze ontdekte met hoeveel aandacht die sjaal voor haar gemaakt was. Verdriet wordt ook weer makkelijk vergeten. Dit is tastbare troost.’

levenvanwatkomtOp weg naar een gelovige toekomst

De Utrechtse theoloog Erik Borgman publiceerde dit voorjaar zijn nieuwste boek 'Leven van wat komt'. Uitgaande van uitgebreid onderzoek en vele gesprekken met vertegenwoordigers van allerlei maatschappelijke organisaties, werkt de lekendominicaan/hoogleraar publieke theologie aan de Universiteit van Tilburg daarin op 'schaamteloos katholieke' wijze een katholiek uitzicht op de samenleving uit.

Een uitzicht dat we, aldus Borgman, zijn kwijtgeraakt, maar dat we kunnen herontdekken, als we tenminste met een open, contemplatieve en hoopvolle blik durven te kijken. Door de huidige realiteit in heel zijn complexe veelzijdigheid te beschrijven, van de vluchtelingenproblematiek en de problemen in de zorg tot de Amerikaanse presidentscampagne en de pauselijke encycliek 'Laudato Si', probeert hij een katholieke toekomstvisie duidelijk te maken. De auteur biedt zijn lezers daartoe geen pasklaar programma, volgens hem hebben we immers niet zoveel grip op onze omgeving. Toch hoeven we niet bang te zijn, zegt Borgman, want juist in controleverlies dient zich werkelijke vernieuwing aan.

Deze morgen -17 juni 2017- is het eindrapport van Marion Korenromp en Henk Brussel besproken met alle lokaties.vitaliteit1

Als u hier klikt, kunt u het totale eindrapport in geschreven versie (1.5 - datum 18 mei 2017) lezen. De inhoud is voor alle mensen, die zich verbonden weten en voelen met onze Drie-eenheidparochie.

Namens het parochiebestuur,

Pastoor G.M.J van der Vegt