Betekenisvol ontmoetenvnb

"Wilt u het nieuwe jaar goed beginnen? Wilt u ‘betekenisvol ontmoeten’ beleven? Wilt u vooruitblikken naar reisbestemmingen uit het katholieke geloof? Naar bedevaartbestemmingen binnen en buiten Europa? Wilt u oude bekenden opnieuw ontmoeten en nieuwe warme vriendschappen opbouwen? Kom naar de VNB-dag in theater de Flint in Amersfoort en laat u inspireren en verwonderen!"
Dat schrijft bedevaartorganisatie VNB in de uitnodiging voor de jaarlijkse VNB-dag, die in 2018 wordt gehouden op zaterdag 13 januari.

Al jarenlang komen kinderen rond de Kerst vakantie vieren in Nederland. Kinderen met zeer weinig kansen en vooruitzichten in het naoorlogse Bosnië.

Veertien jaar geleden hadden wij twee meisjes in ons huis: Hermina en Hanija. Dit jaar waren wij in de gelegenheid om ze op te zoeken in Bosnië.
We werden met open armen ontvangen en bij beide families hebben we een dag en een nacht doorgebracht. Het was geweldig om te zien hoe deze beide families vanuit het niets, iets hadden opgebouwd. Met eigen handen als ouders van Hanija een boerderijtje bouwen en nu in het bezit zijn van 4 koeien is een hele grote prestatie.

Wij hebben beide, inmiddels jonge moeders, gevraagd hoe ze het bezoek aan Nederland hebben ervaren. Was het niet teveel van het goede in één keer? Wilden ze wel weer terug naar het armere Bosnië? En hoe kijken ze erop terug? Ondanks dat de meiden weinig tot geen contact met elkaar hebben, gaven ze bijna identieke antwoorden. Het heeft ons leven zo verrijkt, onze horizon verbreed. Het was zo fijn daar te zijn en ook al wilden we er eerst niet heen.“Ik moest van mijn moeder,” vertelde Hermina en ze vertrok huilend. Ik had het nooit willen missen. Ik heb gezien hoe het ook anders kan, meer in harmonie met elkaar, veilig!

Voor ons zo fijn om te weten! Het verrijkte ons leven.

Hoop voor moeder en kindadventsactie

Adventsactie zet in 2017 vijf bijzondere projecten in het Licht van advent: ze koesteren alle vijf moeders en kinderen. Want, zo stelt Adventsactie: “wie moeder werd, weet dat je leven daarmee wezenlijk verandert. Opeens, van het ene moment op het andere, maak je deel uit van iets groters. In onze kinderen wordt geschiedenis zichtbaar, maar ook toekomst. Zo brengen onze kinderen hoop. Hoop op een toekomst die de onze zal overstijgen. Hoop dat onze kinderen een verschil ten goede zullen maken. Hoop ook, dat zij het Licht van de wereld in zich zullen dragen, net als destijds die kleine baby in Bethlehem...” De projecten op een rij:

vastenactieDe jaarlijkse startdag van de Vastenactie vindt ditmaal plaats op zaterdag 25 november. “De startdag is hét ontmoetingsmoment tijdens de voorbereidingsperiode op de komende Vastenactie. Tijdens de startdag bereiden we u voor op de komende campagne en het campagneproject 2018 in Mbala, Zambia,” aldus Vastenactie.

Anders dan in voorgaande jaren vindt de startdag ditmaal plaats in congres- en vergadercentrum Driestar Educatief, Burgemeester Jamessingel 2 in Gouda (vlakbij het station). Er is gratis parkeergelegenheid.

Vastenactie: “Dit jaar bezoeken we met Vastenactie het land Zambia waar de zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria mensen die geïnfecteerd zijn met HIV/Aids helpen weer een rol te spelen in de maatschappij. Tijdens de dag kijken we vooruit naar de campagne en spreken via een live videoverbinding zuster Yvonne die in Zambia verantwoordelijk is voor het werk van de congregatie.” Ook zijn er weer twee rondes met workshops. Deelnemers kunnen dus twee verschillende workshops kiezen.

Het programma start om 10.30 uur (inloop vanaf 9.45 uur) en duurt tot uiterlijk 16.00 uur. Het overzicht van de workshops is te vinden op www.vastenactie.nl/startdag.
Lourdes logo
Het is in Lourdes aan de oever van de Gave dat Maria 18 keer aan de molenaarsdochter Bernadette Soubirous verscheen. De Dame verzocht Bernadette om een kapel te laten bouwen en zo geschiede. 
De crypte werd in 1866 voltooid en sindsdien bezoeken jaarlijks miljoenen mensen de Franse bedevaartplaats in de Pyreneeën.

Samen met het Aartsbisdom Utrecht op bedevaart. Dicht bij Maria. Ieder jaar bezoeken vanuit de VNB duizenden mensen, met hun eigen verhaal en met hun eigen rugzak. Lourdes is voor hen meer de plek waar we als groep de bedevaart maken, verhalen delen en samen zijn. Naast zorgen is er weer plaats voor een lach.

© 3eenheidparochie 2012 - 2017          --- disclaimer --- ↑ Top