vastenactieHet is bij Vastenactie mogelijk om drie jaar lang voor ‘eigen’ projecten te werken, dus om een project in te dienen van een organisatie waar je als parochie vertrouwen in hebt. Zo hebben wij een goed contact opgebouwd met een stichting die werkt vanuit IJsselstein: Dara (zie www.dara-europe.nl).
Deze stichting, door katholieke en protestantse jongeren opgezet, zet zich in voor de bewoners van Andong, een arme wijk buiten Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Het project voor 2018 is gericht op beter onderwijs voor de kinderen. Vastenactie heeft dit project goedgekeurd.

Pastor Hans Oldenhof

Update Vastenactieproject 2017: ‘Versterk gezinnen in Cambodja’

In februari – april 2017 was het project ‘Versterk gezinnen in Cambodja’ het goede doel van de Vastenactie. Graag brengen we u op de hoogte van de behaalde resultaten tot nu toe.

Themabijeenkomsten
Met dank aan de Vastenactie heeft SCCO het afgelopen jaar themabijeenkomsten voor ouders en kinderen kunnen voortzetten. Het belangrijkste onderwerp dat aan bod is gekomen voor ouders, is het belang van onderwijs. Veel ouders in Andong hebben zelf nooit de kans gehad onderwijs te volgen en zagen daar dan ook niet direct de meerwaarde van in. Door deze bijeenkomsten begrijpen ze waarom onderwijs belangrijk is voor hun kinderen.

Zelfhulpgroepen en betrokkenheid lokale autoriteiten
Een mijlpaal was het opzetten van de zelfhulpgroepen en workshops, naast de themabijeenkomsten. Inmiddels zijn er al meerdere bijeenkomsten geweest, met name van de groep jong volwassenen. Zij kiezen zelf welke thema’s zij belangrijk vinden om te behandelen en hebben ook hun eigen groepsleider gekozen. De deelnemers doen proactief en betrokken mee tijdens de workshops. Ze vinden het fijn om hun bezorgdheden met de groep te delen en te bespreken. Een belangrijk onderdeel van het programma is de betrokkenheid van lokale autoriteiten. Zij bieden ondersteuning waar nodig.

Spoedzorg
Ook heeft SCCO, met dank aan de Vastenactie, spoedzorg kunnen bieden aan meerdere families.
Zo heeft SCCO afgelopen jaar kinderen kunnen helpen die aan hun lot waren overgelaten, omdat vader was overleden en hun moeder in de gevangenis zit. De jongste vijf kinderen van het gezin (leeftijd 3 tot en met 13 jaar) gaan nu onder begeleiding van SCCO naar school en ontvangen rijst en schoolspullen.

Sociaal werkervastenactie2018
De familie-ondersteuningsprogramma’s in Andong zijn uitgevoerd onder leiding van Mai, de community manager van SCCO. Hij heeft hierbij steun gekregen van Vireak, de nieuwe sociaal werker van SCCO. Vireak heeft de afgelopen maanden trainingen kunnen volgen waardoor zijn begeleidingsvaardigheden nog meer zijn verbeterd. Met de komst van Vireak heeft SCCO haar werkgebied en impact kunnen vergroten.

Nieuw project: onderwijs
In 2018 zal het project ‘Onderwijs voor kinderen in Cambodja’ het goede doel zijn tijdens de Vastenactieperiode. Dit project is wederom geïnitieerd vanuit stichting SCCO.

Meer informatie
Meer informatie over de Cambodjaanse stichting SCCO en haar projecten, vind je op de site van DARA Europe www.dara-europe.nl. DARA Europe is een IJsselsteinse stichting die de activiteiten van SCCO sinds 2012 ondersteunt.