R.K. Geloofsgemeenschap H. Bavo - Harmelen

In en om het kerkgebouw en de Bavohof (hoek Ambachtsheerelaan/De Joncheerelaan in Harmelen) zijn veel zaken, die aandacht verdienen. Een grote groep vrijwilligers wordt -vrijwel- dagelijks ingezet.

Stel dat we nu een katholieke kerk moeten bouwen. Hoe zal deze er dan uitzien?

Klein, bestemd voor de kleine groep kerkgangers, functioneel, zodat het financiĆ«le plaatje gemakkelijk rond te maken is, of toch net zo groot?

In de Sint Bavokerk springen de gebrandschilderde ramen onmiddellijk in het oog. Zij zijn na de bouw van de kerk aangebracht. Gulle parochianen maakten dit mogelijk. Onder hen bevond zich Catharina Cornelia van Heteren (1853-1936), dochter van Arie van Heteren en Maria Ebskamp. In 1935 schonk zij op hoge leeftijd de parochie een groot geldbedrag voor de aanschaf van maar liefst 3x3 kerkramen. De ramen zijn gemaakt in het atelier van H. Kocken te Utrecht.

Op zondag 2 augustus 2015 kwam ik na de eucharistieviering tijdens het koffiedrinken in de Bavohof in gesprek met Riet van der Werietvanderwensns-van Spanjen, geboren in Harmelen.

Zij blijkt de maakster te zijn van de wandkleden en geborduurde schilderijen, die in de zaal Balthasar, in de zaal Caspar en in de gang van de Bavohof hangen.

Bij iedere creatie van Riet hoort een verhaal. Ik tekende die verhalen op in een gesprek met haar en maakte daarbij gebruik van haar documentatie.

© 3eenheidparochie 2012 - 2018          --- Disclaimer ---       --- Privacy verklaring --- ↑ Top