fbfbh31h
Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook!
Klik op een van de plaatjes of hier.
Op donderdag 25 januari 2018 is er de mogelijkheid om in Johannes de Doper-kerk (Pastoor Spaanplein in Montfoort) een lichtlabyrint te lopen. Hier alvast wat informatie.

Wat is een labyrint?
labyrintEen labyrint is géén doolhof. Veel mensen denken dat. In een doolhof zijn doodlopende wegen, je raakt voortdurend de weg kwijt en er wordt een beroep gedaan op je denkvermogen en ruimtelijk inzicht. Een labyrint heeft één weg die naar het midden leidt en deze zelfde weg leidt je ook weer terug. Labyrinten liggen overal op de wereld, maar niemand weet hoe ze zijn ontstaan. Een van het bekendste labyrint ligt in de kathedraal van Chartres (Frankrijk).

Wat betekent het labyrint voor ons nu?
In ieder geval is een labyrint een plek waar je even je hoofd leeg kunt maken en rust kunt vinden. Het is een vorm van (loop)meditatie.

• Als je het labyrint loopt kom je vanzelf in het midden terecht. Al slingerend loop je meerdere malen om het centrum heen. Dan ben je weer dicht bij het centrum, dan ga je er weer vanaf. Ook denk je dat je er bijna bent en opeens ben je er weer ver van verwijderd. Komt je dat bekend voor? Het wordt dan ook vaak gezien als symbool voor je levensweg.
  • Misschien heb je een vraag of een thema dat je bezig houdt. Misschien sta je voor een moeilijke beslissing of heb je te maken met ziekte van jezelf of in je omgeving. Juist door de concentratie van het lopen van het labyrint komen er soms inzichten of beelden naar boven die te maken hebben met je thema. Je komt bij je eigen-wijsheid.
  • Het midden kun je zien als plek waar je in aanraking komt met wie jij ten diepste bent. De plek van leegte en stilte, die voor jou het midden is, een plek van verandering. Maar het is ook de plek van omkeer, nu ga je weer terug naar het gewone leven. De weg naar buiten is een andere dan de weg naar binnen.
  • Ook de ervaringen delen met anderen, die het labyrint lopen, kan je een spiegel voorhouden of de weg wijzen.
  • In labyrinten kunnen ook rituelen gevierd worden op allerlei gebied b.v. een belangrijke verjaardag, afscheidsrituelen, welkomstrituelen, enz.
Logo WJD 2019Het aartsbisdom van Panama heeft het logo bekend gemaakt voor de Wereldjongerendagen 2019. Het hartvormige logo is opgebouwd uit een aantal elementen, waaronder een silhouet van Panama en een silhouet van Maria.

De gebruikte kleuren zijn blauw, wit en rood: de kleuren van de Panamese vlag. De elementen van het logo zijn achtereenvolgens het Panamakanaal, een silhouet van Panama, het pelgrimskruis van de Wereldjongerendagen, een silhouet van de H. Maagd Maria en vijf stippen die samen de kroon van Maria vormen en verwijzen naar de vijf continenten. Het logo in zijn geheel vormt bovendien de letter M van Maria.

Het logo is ontworpen door de 20-jarige studente Ambar Calvo, die daarmee de ontwerpwedstrijd won die de WJD-organisatie had uitgeschreven. De Wereldjongerendagen in Panama vinden plaats van 22 tot 27 januari 2019 en hebben als thema ‘Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord’ (Lucas 1, 38). Ook vanuit het Aartsbisdom Utrecht zullen jongeren naar deze WJD afreizen.

Update 21 juni 2017
Op de site Jong Aartsbisdom staat informatie over het motto van de Nederlandse reis naar de Wereldjongerendagen: ‘Discover your identity’. Ook de data en de prijs worden genoemd.
nietvergetenHet -voorlopige- jaarprogramma 2017/2018 ziet er als volgt uit:

- vrijdag 22 sept. 20.00 – 22.00 uur: 1e 18+ groep-avond, Emmauskerk, Nieuwegein
- herfstvakantie v.a. 16 okt: Inspiratietour 18+groep - informatie bij Hedwig Mensink
- vrijdag 3 nov. 20.00 - 22.00 uur: 2e 18+ groep-avond, Emmauskerk, Nieuwegein
- zondag 12 nov. 10.00 uur: Jongerenviering, Bavo-kerk, Harmelen

TarcisiusdagDiocesane misdienaarsdag

De diocesane Tarcisiusdag voor misdienaars en acolieten die op 1 juli in Utrecht zou worden gehouden, wordt helaas uitgesteld. Het is de organisatie deze week gebleken dat de gekozen datum van 1 juli voor diverse parochies ongelukkig uitkomt. Daardoor is een groot aantal misdienaars en acolieten niet in de gelegenheid om deze dag bij te wonen. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de Tarcisiusdag wel zal plaatsvinden. De parochies krijgen over de nieuwe datum tijdig bericht.