Op donderdag 25 januari 2018 is er de mogelijkheid om in Johannes de Doper-kerk (Pastoor Spaanplein in Montfoort) een lichtlabyrint te lopen. Hier alvast wat informatie.

Wat is een labyrint?
labyrintEen labyrint is géén doolhof. Veel mensen denken dat. In een doolhof zijn doodlopende wegen, je raakt voortdurend de weg kwijt en er wordt een beroep gedaan op je denkvermogen en ruimtelijk inzicht. Een labyrint heeft één weg die naar het midden leidt en deze zelfde weg leidt je ook weer terug. Labyrinten liggen overal op de wereld, maar niemand weet hoe ze zijn ontstaan. Een van het bekendste labyrint ligt in de kathedraal van Chartres (Frankrijk).

Wat betekent het labyrint voor ons nu?
In ieder geval is een labyrint een plek waar je even je hoofd leeg kunt maken en rust kunt vinden. Het is een vorm van (loop)meditatie.

• Als je het labyrint loopt kom je vanzelf in het midden terecht. Al slingerend loop je meerdere malen om het centrum heen. Dan ben je weer dicht bij het centrum, dan ga je er weer vanaf. Ook denk je dat je er bijna bent en opeens ben je er weer ver van verwijderd. Komt je dat bekend voor? Het wordt dan ook vaak gezien als symbool voor je levensweg.
  • Misschien heb je een vraag of een thema dat je bezig houdt. Misschien sta je voor een moeilijke beslissing of heb je te maken met ziekte van jezelf of in je omgeving. Juist door de concentratie van het lopen van het labyrint komen er soms inzichten of beelden naar boven die te maken hebben met je thema. Je komt bij je eigen-wijsheid.
  • Het midden kun je zien als plek waar je in aanraking komt met wie jij ten diepste bent. De plek van leegte en stilte, die voor jou het midden is, een plek van verandering. Maar het is ook de plek van omkeer, nu ga je weer terug naar het gewone leven. De weg naar buiten is een andere dan de weg naar binnen.
  • Ook de ervaringen delen met anderen, die het labyrint lopen, kan je een spiegel voorhouden of de weg wijzen.
  • In labyrinten kunnen ook rituelen gevierd worden op allerlei gebied b.v. een belangrijke verjaardag, afscheidsrituelen, welkomstrituelen, enz.