Brengen129 1

Wat was er te zien in de stal van Bethlehem? Toch eigenlijk niets bijzonders. Zelfs de bewoners van Bethlehem sliepen en lieten alles links liggen. Een man en een vrouw, een os en ezel, een paar herders en schapen, toch geen wereldnieuws? Als je bij de kerststal komt om iets te halen, kom je bedrogen uit. Als je naar de kerk gaat om iets te halen, ga je teleurgesteld naar huis

E129 2en ster schijnt, een teken aan de hemel, een bijzonder gebeuren wat drie mensen in beweging zet. Op dat moment verandert alles rond de stal van Bethlehem. Machthebbers worden onrustig, hun toekomst staat op het spel. Alles en iedereen wordt gemobiliseerd. Drie wijzen komen bij de man en vrouw en een klein kind, gaan door de knieƫn en bieden geschenken aan. Eigenlijk worden in goud, wierook en mirre, een menselijk leven aangeboden. Als je bij de kerststal komt om iets te brengen, gaat er een wereld voor je open. Als je naar de kerk gaat om je leven aan te bieden, te leggen in de handen van het kind Jezus, gaat alles veranderen.

Goud: het teken van menselijke waardigheid, uniciteit, kostbaarste geschenk uit Gods hand. De mens is in Gods ogen koninklijk.

Wierook: het teken van Gods verbondenheid, Hij draagt zorg voor ons. Gods liefde uit de hemel, daalt neer in ons hart. Ons gebed kringelt als wierook omhoog voor Gods aangezicht.

Mirre: de bitterheid, geen leven zonder lijden. In Gods oog, geen lijden zonder uitzicht. Lijden als een zuivering om ons mensen bij de les te houden. Wij willen het niet horen, maar weten instinctief dat het toch waar is. Wie lijdt, krijgt kansen in het leven, waar je niet te licht overheen moet stappen.

129 4Het gebeurde op station Utrecht. Het was overvol met mensen, waarschijnlijk was er een trein uitgevallen. Er liep een sjofel oud mannetje rond die aan iedereen vroeg: 'Hebt u wat geld voor mij?' Niemand reageerde, ook ik niet. Tot hij bij een man kwam die blijkbaar iets aan hem gaf. Ik liep die richting uit en vroeg terloops waarom hij geld had gegeven. Hij antwoordde: 'deze man is ook een mens, dus mijn naaste!' Daar kon ik het mee doen. Toen de oude man opnieuw voorbij kwam, besloot ik ook wat te geven. De man die ik net had aangesproken, zag het en omhelsde mij. Ik denk er nog steeds met een glimlach aan terug (een stukje uit de Libelle van begin december).
Een sterretje aan de wereldhemel, waardoor verandering mogelijk is. Door te geven, kan alles veranderen............. Het kan wereldnieuws worden.

De drie koningen geven (in de geschenken hun leven) en het is al 2000 jaar wereldnieuws, elk jaar opnieuw.

Pastoor Van der Vegt
Reageren? Klik hier.